Στέγαση

Ποιο είδος κλουβιού είναι καλό για ένα καναρίνι; 
Εάν έχετε καναρίνι στο σπίτι ως ωδικό (όχι για ζευγάρωμα) μπορείτε να αγοράστε οποιοδήποτε κλουβί σας αρέσει. Πρέπει να είναι διαστάσεων από 35x25x35cm έως 45x30x35cm περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του καναρινιού. Επειδή τα καναρίνια πετούν πέρα-δώθε και όχι πάνω-κάτω, συνιστούμε να είναι σχήματος ορθογωνίου. Αποφύγετε τα διακοσμητικά ψηλά κλουβιά, καθώς και τα στρογγυλά που φέρνουν δυσφορία στα πουλιά και δεν είναι και πρακτικά. Επίσης πρέπει να είναι από μέταλλο και με πλαστική βάση και όχι από ξύλο (παρ’ ότι είναι ελκυστικά), διότι είναι δύσκολο στο καθάρισμα και συχνά αναπτύσσουν παράσιτα.

Που πρέπει να τοποθετηθεί το κλουβί; 
Ο ήλιος, ο αέρας και η καθαριότητα είναι οι απαραίτητες συνθήκες του χώρου όπου θα ζει τι καναρίνι. Στο σκοτεινό, μουχλιασμένο και βρώμικο χώρο το πουλί δε θα είναι ποτέ υγιές, έστω κι αν το ταΐζουμε σωστά. Το δωμάτιο πρέπει να είναι φωτεινό και αερισμένο. Στους χώρους με λίγο φωτισμό τα πουλιά παθαίνουν αβιταμίνωση, επειδή ο οργανισμός τους δε μετατρέπει σε αρκετή ποσότητα την καροτίνη σε βιταμίνη Α. Το κλουβί πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από ρεύματα αέρα, σε βεράντες ή κήπους αν είναι δυνατόν με κατεβασμένη τέντα για αποφυγή επίθεσης αρπαχτικού, ψηλά και απρόσιτο από γάτες. Αν το έχετε μέσα στο σπίτι η κουζίνα δεν είναι καλή λύση λόγω θορύβου, συνεχούς φωτισμού και κυρίως των ατμών από το μαγείρεμα. Σκεφθείτε πως η χρήση σκευών τεφάλ είναι θανατηφόρα για τα καναρίνια. Μια θέση μπροστά σε παράθυρο, είναι ιδανική. Ο φωτισμός αν δεν είναι αρκετός θα πρέπει να συμπληρώνετε τεχνητά και να πλησιάζει το ωράριο του φυσικού. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε και παρακάτω.
Τα καναρίνια δεν είναι κοινωνικά πουλιά. Ένα πουλί που κρατιέται ως κατοικίδιο ζώο θα πρέπει να του προσφέρουμε ασφάλεια και ευτυχία. Αν βάλουμε σε ένα κλουβί δύο αρσενικά μαζί πάντα θα τσακώνονται, όπως κι ένα αρσενικό με ένα θηλυκό εκτός από κατά την εποχή της αναπαραγωγής. Αν έχετε δύο ή περισσότερα να προσπαθείτε όσο γίνεται να μην βλέπουν το ένα το άλλο.
Προσοχή στα διάφορα αεροζόλ (εντομοκτόνα και αρωματικά), στις σκόνες (ειδικά από οικοδομές ) και στα καθαριστικά προϊόντα (χλωρίνη κτλ). Επίσης δε πρέπει να καπνίζετε κοντά ή στο χώρο των πουλιών.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία και υγρασία για τη διαβίωση του; 
Η υγρασία πρέπει να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται, όχι για άμεσους οργανικούς λόγους, αλλά γιατί ευνοεί την ανάπτυξη παρασίτων στο περιβάλλον του πουλιού. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 20 – 35 C, αλλά και σε ακραίες λίγο πάνω από το 0 μέχρι και 43 C, τα καναρίνια δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε ότι τα καναρίνια προσαρμόζονται εύκολα, αρκεί οι μεταβολές να είναι σταδιακές και να μη γίνονται απότομα. Στις υψηλές τα πουλιά κάθονται με τα φτερά σε απόσταση από το σώμα, ενώ στο κρύο δεν είναι πολύ δραστήρια.
Υπάρχει περίπτωση βέβαια να ζείτε κι εσείς σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες, αλλά αν μπορείτε για τα πουλιά να αποφεύγονται. Κατά τη διάρκεια ενός κύματος ζέστης, εάν ο κλιματισμός δεν είναι διαθέσιμος, μπορείτε να βοηθήσετε τα πουλιά με συχνά μπάνια ή με ψεκασμούς με δροσερό νερό. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ανεμιστήρα γιατί μπορεί να είναι μοιραίο ακόμη και σε θερμό καιρό.
Οι θερμαντικές λάμπες με υπέρυθρη ακτινοβολία δεν είναι κατάλληλες, διότι βγάζουν αρκετό φως και τα βράδια δεν θα κοιμούνται τα πουλιά. Καταλληλότερες είναι οι θερμαινόμενες κεραμικές πλάκες που χρησιμοποιούνται για τα ερπετά στα τεράριουμ.