Υγεία

Υπάρχει και εκτός εποχής πτερόρροια; 
Εκτός εποχής πτερόρροια παρουσιάζεται όταν τα πουλιά εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία, σε φως τη νύχτα, σε ανήσυχο περιβάλλον ή όταν τρομάζουν από άλλα κατοικίδια. Επίσης αν η τροφή είναι φτωχή σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Επομένως προσέξτε το περιβάλλον και το σιτηρέσιο. Καλό θα είναι και για ένα δεκαήμερο να χορηγήσετε αμινοξέα στο νερό (έχουν τα pet shop διάφορα). Μετά από διακοπή 20 ημερών ξαναδώστε. Αν υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή και δε βελτιώνεται, θα πρέπει να το δει κτηνίατρος. Η πτερόρροια δεν είναι κληρονομική.

Κολλάνε τα καναρίνια γρίπη των πουλερικών; 
Η ιστοσελίδα μας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το φόβο αν μπορούν να νοσήσουν τα καναρίνια από τη γρίπη των πτηνών και ακολούθως να τη μεταφέρουν στον άνθρωπο.
Σε καναρίνια δεν αναφέρθηκε ποτέ κάποιο κρούσμα. Ο κίνδυνος που ενδέχεται να μολυνθεί το καναρίνι σας, προέρχεται αν έρθει σε επαφή με πουλιά που ζουν ελεύθερα, στην ύπαιθρο. Και αυτό πάλι, αν φάει από τους ίδιους σπόρους ή πιει από το ίδιο δοχείο νερό ή έρθει σε επαφή με μολυσμένες κουτσουλιές ή πλησιάσουν τα δύο πουλιά τα ράμφη τους και ανταλλάξουν υγρά. Καταλαβαίνετε πολύ απλά, πως αν περιορίσουμε το κίνδυνο να επισκεφθεί το κλουβάκι μας ένα πουλί ελεύθερο, αποκλείουμε και το κίνδυνο μόλυνσης του δικού μας μικρού φίλου. Και αυτό προληπτικά, μέχρι να αποκτήσει η επιστήμη περισσότερη γνώση.
Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τα εξής σημαντικά: η νόσος ξεκίνησε από πάπιες και γενικά όλα τα υδρόφιλα πτηνά είναι ευαίσθητα στον ιό. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλές θερμοκρασίες σε προσβεβλημένη κοπριά για τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς και στο νερό για τέσσερις ημέρες στους 22 βαθμούς Κελσίου και 30 ημέρες στους 0 βαθμούς Κελσίου.
Τα συμπτώματα στα πτηνά είναι: απώλεια όρεξης, πυρετός, αδυναμία, διάρροια, υπερβολική δίψα, οίδημα. Στον άνθρωπο: πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μυαλγία, μολύνσεις των οφθαλμών, πνευμονία, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.
Οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους δεν είναι απρόβλεπτοι. Με τα μέτρα που λένε τα ΜΜΕ (καθαριότητα στα χέρια, προσοχή σε ότι πλησιάζει στόμα-μύτη-μάτια, παρατήρηση για συμπτώματα στα πουλιά κλπ), σίγουρα αντιμετωπίζεται. Και τέλος, ο ιός θανατώνεται με τα συνηθισμένα απολυμαντικά (σαπούνια, χλωρίνη, οινόπνευμα κλπ).