Υβρίδια

Τι είναι υβρίδια και μούλοι; 
Οι εκτροφείς ανέκαθεν πειραματίζονταν με τη διασταύρωση καναρινιών με άλλα αγριοπούλια. Η συντριπτική πλειοψηφία των πουλιών που παράγονται από αυτές τις διασταυρώσεις είναι άγονα, ως εκ τούτου και ο όρος «μούλοι». Οι αρσενικοί μούλοι παράγονται για την εξαιρετική δυνατότητα πλοκής στο κελάηδημά τους, ενώ τα θηλυκά σπανίως χρησιμοποιούνται ως παραμάνες σε εγκαταλειμμένες φωλιές με αυγά ή νεοσσούς.
Στη χώρα μας πολλοί διασταυρώνουν θηλυκές κανάρες με αποκλειστικά σποροφάγα αρσενικά όπως καρδερίνες, φλώρια, λούγαρα, σκαρθιά και φανέτα.
 

Προέρχεται το σύγχρονο καναρίνι από διασταύρωση με άλλο είδος; 
Είναι σίγουρο πως περισσότερο και από την τελευταία μισή χιλιετία, μερικά γόνιμα καναρίνια επιτεύχθηκαν και αναπαράχθηκαν από διασταυρώσεις με άλλα είδη. Στη συνέχεια αυτά αποτέλεσαν τον πρόγονο του σημερινού καναρινιού. Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό καναρίνι δεν είναι ίδιο, ως είδος, με το άγριο καναρίνι. 

Ποιο είναι το κόκκινο της Βενεζουέλας; 
Το σημαντικότερο υβρίδιο είναι το κόκκινο της Βενεζουέλας (cuculatus Spinus) αρσενικό Siskin που διασταυρώθηκε με το θηλυκό canarius canarius Serinus. Αυτή η παντρειά παρήγαγε μερικά εύφορα αρσενικά στην πρώτη γενεά. Αυτά τα υβρίδια ήταν τα ιδρυτικά για το κόκκινο καναρίνι.
Το κόκκινο της Βενεζουέλας Siskin είναι ένα απειλούμενο υπό εξαφάνιση είδος. Καταλαβαίνουμε πως είμαστε υπόχρεοι στην προνοητικότητα και επιμονή των προγόνων μας για το γεγονός σήμερα να διαθέτουμε κόκκινα καναρίνια.