Διατροφή

Τι εννοούμε σωστή διατροφή; 
Μια διατροφή όχι μόνο ποσοτική αλλά πάνω απ’ όλα ποιοτική. Ακριβέστερα μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει τις θρεπτικές ουσίες στις σωστές αναλογίες. Το σύνολο των διαφόρων στοιχείων που αποτελούν την τροφή των καναρινιών, την κάνουν να θεωρείτε αρκετά προβληματική και σύνθετη. Γνωρίζουμε πως για να διατηρηθεί ένας οργανισμός σε πλήρη και καλή υγεία, έχει ανάγκη από βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία κλπ Είναι λοιπόν εύκολο να καταλάβουμε, ότι μόνο ένα φαγητό αποκλείεται να μπορέσει να διατηρήσει την τέλεια ισορροπία ενός ζώντος οργανισμού.
 

Πως τα καναρίνια μας θα ζήσουν πολλά πολλά χρόνια; 
Αν αποφασίσουμε να ταΐσουμε τα καναρίνια μας με την ίδια πάντοτε ποιότητα σπόρων, είναι σίγουρο πως αυτά δε θα επιβίωναν για πολύ. Για να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατόν μακροζωία τους θα πρέπει να ρυθμίζουμε το καθημερινό τους σιτηρέσιο λαμβάνοντας υπ’ όψη το σύνολο των συστατικών που αποτελούν την τροφή, τη θερμοκρασία στην οποία είναι εκτεθειμένα τα καναρίνια μας, τη δυνατότητα που έχουν να κινούνται και το χώρο τον περισσότερο ή λιγότερο υγιεινό που ζούνε.
Οι τροφές που είναι σε θέση να προσφέρουν ενέργεια στα καναρίνια πρέπει να περιέχουν τα εξής στοιχεία:
– Υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ζάχαρα των φρούτων, στο σιτάρι κλπ
– Πρωτεΐνες που συμπεριλαμβάνονται στα αυγά, στα δημητριακά, στα μπισκότα, στους σπόρους κλπ
– Βιταμίνες που περιέχονται στα λαχανικά, στα φρούτα, στους σπόρους του σταριού κλπ
– Ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο) από τα θαλασσινά στο κόκαλο της σουπιάς και από το γάλα και στα παράγωγά του.
 

Τι πρέπει να ξέρω για τους σπόρους; 
Οι σπόροι αποτελούν το 70% της διατροφής των τραγουδιστών μας. Πραγματικά σπόροι είναι ελαιώδεις, παχαίνουν, προσδίδουν ενέργεια ή αντιθέτως καλμάρουν. Κάποιοι απ’ αυτούς μπορούν να δοθούν με σε αρκετή ποσότητα, ενώ άλλοι με οικονομία. Για να μάθουμε να χορηγούμε στα καναρίνια μας τους σπόρους σε σωστές αναλογίες σε σχέση με την ποιότητά τους, θα μιλήσουμε για μερικούς απ’ αυτούς, προς το παρών όχι πολύ λεπτομερειακά. Πρέπει λοιπόν, να γνωρίσουμε καλύτερα ακόμη αυτούς που χρησιμοποιούμε καθημερινά, γιατί επιδρούν και επηρεάζουν πολύ την πέψη.

  • Βρώμη: Είναι σπόρος που ζεσταίνει και παχαίνει, γιατί είναι πολύ πλούσιος σε υδατάνθρακες και φτωχός σε πρωτεϊνικά στοιχεία γι’ αυτό χρησιμοποιείται με οικονομία. Περιέχει πρωτεΐνες 15,4 %, λιπίδια 6,3 %, υδατάνθρακες 2,4 %.
  • Γαϊδουράγκαθο: Προέρχεται από το φυτό γαϊδουράγκαθο και είναι πολύ ορεκτικό για τα ντόπια πουλιά, όπως η καρδερίνα. Είναι χρήσιμο στα καναρίνια διότι έχει τονωτικές και καθαρκτικές ιδιότητες κι επομένως καλό είναι να υπάρχει λίγο στο καθημερινό μείγμα.
  • Κανναβούρι: Είναι θρεπτικός, αλλά ελαιώδης και θερμαντικός. Η υπερκατανάλωση κάνει τα πουλιά ανήσυχα και επιθετικά. Γι’ αυτό το λόγο συνιστούμε περιορισμένη χρήση. Περιέχει πρωτεΐνες 21,4 %, λιπίδια 35,3 %, υδατάνθρακες 6,2 %.
  • Κεχρί: Είναι σπόρος αλευρώδης και πολύ θρεπτικός. Στο μίγμα της τροφής χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα. Περιέχει πρωτεΐνες 11,9 %, λιπίδια 4,5 %, υδατάνθρακες 10,9 %.
  • Λιναρόσπορος: Πρέπει να χρησιμοποιείται με οικονομία λόγω των καθαρκτικών του ιδιοτήτων. Περιέχει πρωτεΐνες 21,5 %, λιπίδια 35,9 %, υδατάνθρακες 6,2 %.
  • Νίζερ: Το χρησιμοποιούμε σε όλα τα μίγματα. Αρέσει πολύ στα καναρίνια για την ευχάριστη γεύση του. Αν και είναι ελαφρώς διεγερτικός και παχυντικός σας συνιστούμε τη χορήγησή του και αυτό γιατί διεγείρει την αδενική λειτουργία κι ευνοεί την απόθεση των αυγών. Έχει πολύ καλή σχέση ασβεστίου / φωσφόρου. Περιέχει πρωτεΐνες 24,9 %, λιπίδια 36,2 %, υδατάνθρακες 17,5 %.
  • Παπαρούνα: Αν και δεν έχει τις ιδιότητες της παπαρούνας από την οποία βγαίνει το όπιο, είναι το ίδιο ηρεμιστικός και σαν σπόρος πρέπει να χρησιμοποιείται με οικονομία. Προσοχή γιατί μπορεί να σταματήσει το κελάηδημα.
  • Περίλλα: Ιδανικός για την περίοδο αλλαγής του πτερώματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Περιέχει πρωτεΐνες 45,0 %, λιπίδια 4,0 %, υδατάνθρακες 38,0 %.
  • Πιαντάτζινε: Προέρχεται από φυτά που βρίσκουμε σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα. Οι σπόροι του αρέσουν υπερβολικά στα καναρίνια και συνίσταται η χορήγησή τους για τη μαλακτική και αποσυμφορητική του επίδραση στις αναπνευστικές οδούς.
  • Ραδίκι: Πρέπει να το υπολογίζουμε για τις ευεργετικές του ιδιότητες και η συμβουλή μας είναι να προσθέτουμε μικρές δόσεις στο κοινό μείγμα των σπόρων.
  • Ρούπσεν: Είναι σπόρος ελαιώδεις, που συνίσταται για το βάθος και τη γλυκύτητα των νότων στο κελάηδημα. Πρόσφατα ιατρικά πειράματα απεκάλυψαν ότι ο σπόρος αυτός μπορεί να βλάψει την υγεία! Κατόπιν αυτού ανησυχούμε πολύ και δε σας συνιστούμε να τον χρησιμοποιείται. Περιέχει πρωτεΐνες 20,4 %, λιπίδια 43,6 %, υδατάνθρακες 6,6 %.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, ότι είναι διαφορετικό το μενού για το μεγάλωμα και την ανάπτυξη και διαφορετικό και λιγότερο ποικίλο για το μενού για τους διαγωνισμούς τραγουδιού. Είναι αυτονόητο, ότι για να φτιάξουμε μόνοι μας τα μείγματα της τροφής, πρέπει να μελετήσουμε και να γνωρίσουμε τη θρεπτική αξία και τις επιδράσεις των διαφόρων σπόρων που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Ένα τυπικό μίγμα για όλο το χρόνο πρέπει να περιέχει Κεχρί 82 %, Νίζερ 12 %, Λιναρόσπορο 3 % και Κανναβούρι 3 %. Για την περίοδο της πτερόροιας το μείγμα θα πρέπει να περιέχει Κεχρί 79 %, Νίζερ 8 %, Περίλλα 4 %, Λιναρόσπορο 3 %, Ρούπσεν 3 % και Κανναβούρι 3 %.

Ποια φρέσκα τρόφιμα απαιτούνται; 

Οποιοδήποτε φρούτο, λαχανικό ή πρασινάδα που χρησιμοποιείται για την ανθρώπινη κατανάλωση, με εξαίρεση το αβοκάντο, μπορεί να προσφερθεί στο καναρίνι σας. Τα καναρίνια με πολύ όρεξη τρώνε τα ώριμα μήλα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα, τομάτες και αγγούρια που είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, βιταμίνες και άλατα. Αυξημένης διατροφικής αξίας είναι το αντίδι και το μπρόκολο. Το χειμώνα και το φθινόπωρο είναι αναγκαίο να δίνουμε ωμό τριμμένο καρότο. Το καρότο εκτός από τις ορυκτές ουσίες και τις βιταμίνες C και Β, περιέχει και αρκετή ποσότητα καροτίνης που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Το καρότο το δίνουμε χωρίς περιορισμούς, εκτός από την πρώτη εβδομάδα της ζωής των νεοσσών. Το προσφέρουμε χοντρά τριμμένο σε χωριστή ταΐστρα. Επίσης πλούσια σε καροτίνη είναι και τα φύλλα του μαρουλιού, του ραδικιού και από το σπανάκι. Το κονσερβοποιημένο βρασμένο καλαμπόκι είναι ένα ειδικά αγαπημένο και θρεπτικό στοιχείο.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φύλλα των χορταρικών πρέπει να είναι στεγνά, επειδή βρεγμένα θα προκαλέσουν διάρροια. Πρέπει να είναι ώριμα και να μην είναι ραντισμένα μα φυτοφάρμακα. Τέλος επειδή χαλάνε εύκολα (αναλόγως το είδος και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος), πρέπει τα υπολείμματα να απομακρύνονται εγκαίρως.

Υπάρχουν και απαγορευμένες τροφές; 
Ναι υπάρχουν τοξικές τροφές που θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των αγαπημένων σας τραγουδιστών. Σοκολάτα, καφές, αβοκάντο, αζαλέα, μανιτάρια, αναρριχητικά φυτά (γιασεμί, κισσός), βίκος, μοσχοκάρυδο, δάφνη, κρίνος, καπνός, πατάτες (βλαστοί), κερασί/τσέρι (δέντρο/φύλλα), γκι, νάρκισσοι και ίσως και κάποια άλλα φυτά να είναι μοιραία για τα καναρίνια σας. Προσοχή λοιπόν στις δοκιμές!

Είναι αλήθεια πως τα καναρίνια είναι αυγοφάγα; 
Κάθε μέρα τα πουλιά πρέπει να παίρνουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι περισσότεροι εκτροφείς χρησιμοποιούν το τεμαχισμένο σφιχτοβρασμένο αυγό κότας ή την έτοιμη αυγοτροφή του εμπορίου ή ένα μίγμα των δύο. Κατά την εποχή της αναπαραγωγής και της πτερόρροιας τα καναρίνια έχουν ανάγκη το αυγό στη διατροφή τους. Τότε τους βάζουμε περίπου 
Ό καλά βρασμένου αυγού με το τσόφλι, ανά ζευγάρι, στις ειδικές γι’ αυτό αυγοθήκες. Συνήθως τα πουλιά το τρώνε με όρεξη και αδειάζουν την αυγοθήκη πλήρως. Ειδάλλως επιλέγουν μόνο τα μέρη του αυγού που αυτά προτιμούν. Σε άλλες εποχές του έτους, περίπου μισό-κουταλάκι του γλυκού ανά πουλί μέρα παρά μέρα. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι το αυγό χαλά γρήγορα και ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, οπότε πρέπει μετά από δυο ώρες το πολύ, να αποσύρουμε τα υπολείμματα από το κλουβί.

Τι είναι οι ενυδατωμένοι σπόροι; Τα φύτρα είναι το ίδιο πράγμα; 
Μια πολύ χρήσιμη τροφή για τα καναρίνια είναι οι ενυδατωμένοι σπόροι. Το μούσκεμα τους μαλακώνει τη φλούδα και σπάζει τους σύνθετους υδατάνθρακες σε σάκχαρα. Αυτοί οι σπόροι είναι πολύ πολύτιμοι όταν ταΐζουν τα πουλιά, τους νεοσσούς τους.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανναβούρι, νίζερ, βρώμη, κεχρί, στάρι, κάρδαμο, φαγόπυρο, ηλιόσπορο ή και άλλους. Τους βάζουμε σε ένα βάζο με νερό για μια νύχτα και το πρωί τους σουρώνουμε ξεπλένοντάς τους κάτω από τρεχούμενο νερό. Τους διατηρούμε στο σουρωτήρι για δυο-τρεις μέρες (καλύτερα στο ψυγείο). Πριν τους παραδώσουμε στα καναρίνια τους ξεπλένουμε πάλι και τους στραγγίζουμε επιμελώς. Προσέξτε να μην έχουν υγρασία που θα δημιουργήσει εντερικά. Προτείνουμε να τους ανακατεύεται στην ταΐστρα με λίγο καλαμποκάλευρο.
Φύτρα λέγονται οι φυτρωμένοι σπόροι. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και απαραίτητοι στην περίοδο προ της αναπαραγωγής. Για να φτιάξουμε βλαστάρια σπόρων υπάρχουν ειδικά βαζάκια στο εμπόριο με οδηγίες για τη σωστή παραγωγή τους. Πάντως το μυστικό είναι ίδιο με το μούλιασμα, δηλαδή το συχνό ξέπλυμα αλλά και η σωστή στιγμή που θα ταΐσουμε πριν βρομίσουν.

Εκτός σπόρων και φρέσκων τι άλλο τρώνε τα καναρίνια; 
Κόκαλο σουπιάς ή τρίματα από όστρακα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο κλουβί. Βοηθούν στη χώνευση και στη λήψη της απαραίτητης για την ανάπτυξη των οστών, βιταμίνης Α. Επίσης τρίματα ψωμιού σκέτα ή με γάλα, βραστά μακαρόνια ή βραστό ρύζι μπορείτε να δοκιμάσετε άφοβα να τους δώσετε. Το αν θα τους αρέσει, δεν είναι κανόνας.

Τα κόκκινα καναρίνια τι τρώνε; 
Οποιοδήποτε καναρίνι μπορεί να πάρει κόκκινη απόχρωση με την προσθήκη πάπρικας, καγιέν ή κόκκινου πιπεριού στη διατροφή του. Τα καναρίνια που προέρχονται από κόκκινους γονείς, με γενετική βάση δηλαδή, χρειάζονται και μια μικρή έξωθεν βοήθεια υπό τη μορφή της προσθήκης καροτινοειδών – κόκκινων χρωστικών ουσιών – στη διατροφή τους, για να διατηρήσουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Τα καρότα παρ’ ότι έχουν το υψηλότερο ποσοστό καροτίνης απ’ όλα τα καλλιεργούμενα φυτά, είναι ανίκανα από μόνα τους να υποστηρίξουν το κόκκινο χρώμα ενός καναρινιού, αλλά συνιστούνται ως πιο κατάλληλα, ιδίως κατά την περίοδο της πτερόρροιας. Επίσης βοηθά ο κρόκος του αυγού και από τους σπόρους το μίγμα πρέπει να περιέχει αυξημένα ρούπσεν, καναβούρι, βρώμη και νίζερ.
Η λύση που χρησιμοποιούν όλοι οι εκτροφείς είναι τα τεχνητά χρώματα που προστίθενται στο νερό ή στην αυγοτροφή των πουλιών. Αυτά τα συμπληρώματα θα τα βρείτε στο εμπόριο σε μορφή σκόνης ή υγρού. Ένα από αυτά είναι η χρωστική ουσία κόκκινη καροφύλλη (Red Carophyll), που με σωστή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα χρωματισμού στα κόκκινα καναρίνια.
Πρέπει να σημειώσουμε πως τα κόκκινα καναρίνια και οι παραλλαγές που προέρχονται από αυτά, παίρνουν το σταθερό τους χρωματισμό ύστερα από την πρώτη και δεύτερη αλλαγή φτερώματος. Η μεταβολή γίνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε. Συμβαίνει όμως μετά την αλλαγή του φτερώματος τα πουλιά να ξεθωριάζουν ή να χάνουν τα φτερά τους σε ακατάλληλη εποχή. Τότε θέλουν ενίσχυση με τις χρωστικές που προαναφέραμε.

Πώς τους δίνετε βιταμίνες; 
Οι βιταμίνες μπορούν να αναμιχθούν με το νερό. Ακολουθήστε τις συμβουλές και τη δοσολογία αραίωσης του κάθε προϊόντος. Πάντα όμως αλλάξτε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Κάποιες ελαιώδεις βιταμίνες μπορούν να αναμιχθούν με τους σπόρους σε ποσότητα όμως που θα καταναλωθεί εντός 24ώρου. Οι βιταμίνες σε σκόνη είναι άσκοπο να αναμιχθούν με σπόρους, διότι θα πεταχτούν με τα φλούδια. Μπορούν όμως να σκορπιούνται πάνω σε φρούτα ή αυγοτροφή.

Πως συντηρούνται οι τροφές των πουλιών; 
Υγρασία + θερμοκρασία = ζύμωση. Νόμος απαράβατος στη συντήρηση τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, ισχύει και για τις τροφές των πουλιών. Εν ολίγοις λέει, πως όσο πιο υγρό είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο χαμηλή θερμοκρασία έχει ανάγκη για να διατηρηθεί. Το ψυγείο είναι μια καλή θέση για να αποθηκεύσετε το καλοκαίρι την αυγοτροφή και ίσως και τους λιπαρούς σπόρους. Αυτό θα αποτρέψει την ανάπτυξη προνυμφών και πεταλούδων. Αν ατυχώς δείτε μερικά από αυτά τα έντομα στο δωμάτιο των σπόρων ή των πουλιών μην ανησυχήστε. Σε συνεχές ζεστό περιβάλλον όμως τα έντομα θα διαδοθούν γρήγορα. Εάν οι αριθμοί τους είναι μεγάλοι, απορρίψτε την τροφή. Επίσης προτιμείστε συσκευασμένες τροφές ώστε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης τους ή τουλάχιστον ο χώρος που προμηθεύεστε την χύμα να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σας.

Πόσο συχνά τα καναρίνια πίνουν νερό; 
Το καθαρό πόσιμο νερό πρέπει να είναι πάντα στη διάθεση του καναρινιού. Σε ζεστό περιβάλλον ακόμα κι ένα 8ωρο χωρίς νερό, μπορεί να είναι μοιραίο. Αν το πουλί μείνει για μεγάλο διάστημα χωρίς νερό, τότε του χορηγούμε νερό με ζάχαρη ή δεξτρόζη (σε μια ποτίστρα ένα κουταλάκι) και όχι σκέτο νερό, γιατί υπάρχει περίπτωση να το χάσουμε.
Μη χρησιμοποιείτε ανοιχτά, μεγάλα και βαθιά σκεύη, γιατί αν πέσει μέσα ένα πουλί και μετά δε μπορεί να αναρριχηθεί, παγιδεύεται και πνίγεται. Οι κλασικές ποτίστρες τύπου «σωλήνα», είναι ασφαλής τρόπος να παρασχεθεί το νερό. Πρέπει να είναι με όσο το δυνατό μικρότερη γουρνίτσα, για να μη μπορούν να πλένονται εκεί τα πουλιά, ρυπαίνοντας το νερό. Καλύτερες απ’ όλους του τρόπους για την παροχή νερού στα καναρίνια είναι οι ποτίστρες τύπου μπίλιας, όπως των χάμστερς, αλλά θα πρέπει το πουλί να μάθει πρώτα να βρίσκει σε αυτή το νερό και μετά να την αφήσουμε αποκλειστική.
Το νερό πρέπει να αντικαθίσταται καθημερινά αν είναι δυνατόν, διότι τα πουλιά το λερώνουν με τσόφλια και τροφές, καθιστώντας το επικίνδυνο για εντερικά.